Avrupa Hareketlilik Haftası Şehri Keşfetmeye Çağırıyor

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sözleşme makamı ve Türkiye Belediyeler Birliğinin nihai faydalanıcı olduğu ‘Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği Projesi’ (SKUP Türkiye) kapsamında düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası’nın lansman etkinliği Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) hizmet binasında gerçekleştirildi.

Bu yılın teması ‘Şehrini Keşfet-Gelecek Enerjini Koru!’

Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası’nın 2023 yılındaki ana teması ‘Şehrini Keşfet-Gelecek Enerjini Koru!’ olarak açıklandı.

SKUP Türkiye Projesi’nin tanıtım filmi gösterimi, SKUP Türkiye internet sitesi tanıtımıyla başlayan etkinlikte TBB ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın yanı sıra; Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı, Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan ile belediyelerden ve kamu kurumlarından temsilciler katıldı.

Başkan Yılmaz: “Bin 391 belediyemizin her birinin Avrupa Hareketlilik Haftası’na destek vermesini sağlayacağız.”

TBB ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, dünyada yaşanan iklim değişikliğine dikkati çekerek; “Dünya iklim değişikliğine gidiyor ve bu iklim değişikliğinin hayatımızı olumsuz yönde etkileyeceği belli. Atalarımızın bir sözü var; ‘Sevdik gitmeyince sevdik gelmez’ yani sevilen bir şeyi kaybetmeden başka sevilen bir şeyi elde edemezsiniz. Bu böyle mi olmalı? Daha çok üretmek için daha çok kirletmeli miyiz? Daha iyi yaşamak için başkalarına zulmetmeli miyiz? Bu iki önemli kavramı ortada birleştirecek kavram Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği ‘kazan-kazan’ kavramıdır. Her zaman ikisini de beraber yapabiliriz. Hem hareketli olabilir hem çevremizi kirletmeyebiliriz. Hem çok üretebilir hem başkalarını negatif yönde etkilemeyebiliriz.” dedi. Hafta ile ilgili tüm paydaş kurumlara teşekkürlerini ileten Başkan Yılmaz, “TBB olarak Avrupa Birliği'nden aldığımız destekle bisiklet dağıtımına en güçlü bir şekilde devam edeceğiz. Bin 391 belediyemizin her birinin Avrupa Hareketlilik Haftası’na destek vermesini sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Bozay: “Bu yılki hareketlilik teması çok etkileyici”

Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı, Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, bisikletin geçmişte insanların gereksinimlerini karşılamak için ortaya çıktığını anımsatarak bugün de bisikletin yeniden ana odak noktası olmasını gelecek nesilleri iklim değişikliği gibi tehlikelerden korumak için olduğunun altını çizdi. “Bu yılki ‘Şehrini Keşfet-Gelecek Enerjini Koru!’ teması çok etkileyici ve farkındalık oluşturacak bir tema üzerine kurulmuş. Sayın Yücel Başkan’ın yapısına ve enerji konusunda çalışmalarına çok uygun.” diyen Bozay, projenin yerelden başlayarak bütün devlet ve millete büyük bir kazanç sağlayacağını belirtti.

Aykan: “Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan ulaşım araçlarıyla ilgili farkındalığı artırma gayreti içindeyiz.”

Ulaşım sektörünün AB fonlarının etkin kullanıldığı bir sektör olduğunu söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, AB ile iş birlikleri çerçevesinde hayata geçirilen ulaşım yatırımlarından bahsederek IPA I ve IPA II kapsamında belediyelerle de önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. SKUP Projesi hakkında da bilgiler veren Aykan,  “Hareketlilik Haftası içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan ulaşım araçlarıyla ilgili farkındalığı artırma gayreti içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Meyer-Landrut: “Türkiye, geçen yıl en yoğun katılım gösteren ülke olmuştu. Bu yıl da unvanını koruyacağını umuyorum.”  

Konuşmasına TBB Başkanlığına seçilen Yılmaz’ı tebrik ederek başlayan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TBB’nin önemli bir partner olduğuna vurgu yaparak Türkiye'de projeye dahil olan 10 büyük şehrin diğer şehirler için de ilham kaynağı olmasını dilediğini bildirdi.

Projenin, enerji kullanımı açısından, vatandaşlara daha temiz, sağlıklı ve düşük maliyetli seçenekler sunmayı amaçladığına işaret eden Meyer-Landrut, enerji tasarrufu için toplu taşıma kullanma ve fiziksel olarak daha aktif olma gibi önerilerde bulundu. Meyer-Landrut ayrıca; Türkiye geçen yıl en yoğun katılım gösteren ülke olmuştu. Bu yıl da bu unvanı koruyacağını umuyorum.” şeklinde konuştu.

Uzmanlar sürdürülebilir ulaşım yöntemlerini anlattı

Açılış konuşmalarının ardından etkinliğin öğleden sonraki oturumunda EuroVelo Türkiye Ulusal Koordinatörü, Enerji Verimliliği ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Feridun Ekmekci sürdürülebilir ulaşım yöntemleri hakkında sunum yaparken ile SKUP Türkiye Proje Direktörü Wolfgang Backhaus- Rupprecht Consult ise videokonferansla etkinliğe katıldı.

Kaynak:(www.tbb.gov.tr)